8 wwwW piątek, 6 kwietnia 2018 r. odbył się szkolny etap Konkursu Kulinarnego dla uczniów klas I - III pod hasłem „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”. Celem konkursu było popularyzowanie zdrowego trybu życia przez właściwe odżywianie, dbanie o higienę i estetykę przygotowania oraz spożywania posiłków, a także rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowaniem potraw. Klasy I przygotowywały zdrowe, wiosenne kanapki, klasa II tworzyła zwierzątka z warzyw i owoców, natomiast klasy III wykonywały sałatki warzywne.


Wychowawcy w poszczególnych klasach wybrali dwie potrawy. Następnie spośród wybranych komisja w składzie: dyrektor szkoły p. Małgorzata Lubojańska, pielęgniarka szkolna p. Irena Huk, nauczyciele p. Anna Wikło oraz p. Sylwia Dolata, dokonała niezwykle trudnego zadania, ponieważ musiała wybrać dwie najlepsze potrawy z poszczególnych poziomów klasowych (w sumie 6 posiłków).

Laureaci to:

Klasa I

Nadia Lorenc – I a

Karolina Grycman – I b

Klasa II

Wiktoria Tworo – II a

Igor Mazur – II a

Klasa III

Kornelia Krzywda – III a

Klaudia Szymanowska – III b

Zwycięzcy przechodzą do następnego etapu - Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego, który odbędzie się 26 kwietnia o godz. 10.00 w Szkole Podstawowej nr 7 w Ostrowie Wielkopolskim. Tym razem będą wykonywać potrawy drużynowo. Za naszych reprezentantów trzymamy mocno kciuki. Powodzenia!

Nad organizacją i przebiegiem konkursu czuwały koordynatorki p. Ewa Sikorska i p. Anna Torzewska.