11 lutego 2015 r. w Szkole Podstawowej nr 11 były realizowane działania prozdrowotne pod hasłem „Korzystamy z zimowej spiżarni”. W tym dniu uczniowie wraz z nauczycielami z wielkim zaangażowaniem przystąpili do realizacji zadań wynikających z planu Szkoły Promującej Zdrowie.
W lokalu gastronomicznym „Żak” odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie z klas II – VI pod czujnym okiem p. G. Szymańskiej przygotowywali zdrowe, kolorowe przekąski. W holu parteru została zorganizowana wystawa domowych przetworów, suszonych i mrożonych owoców i warzyw, natomiast w poszczególnych salach lekcyjnych dzieci wykonywały gazetki tematyczne związane z drugim śniadaniem i zdrowym odżywianiem.
W czasie przerwy śniadaniowej w klasach miała miejsce degustacja warzywnych przekąsek i owocowych szaszłyków. Wszyscy zadbali o estetyczne i kulturalne spożywanie posiłku.
Spożywając w ciągu dnia odpowiednią ilość warzyw i owoców, dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, mających wpływ na prawidłowe działanie naszego organizmu. W tym okresie warto sięgnąć po mrożone, kiszone, pasteryzowane i suszone produkty, które zachowują smak i zawierają wiele wartościowych składników.
W tym dniu odbyła się również prelekcja dla rodziców uczniów na temat „Potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży” przeprowadzona przez dietetyka panią Alicję Kędzię.
zdjęcia: Roman Paszkowiak