We wtorek, 24 marca 2017 roku odbył się szkolny etap VII Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego dla uczniów klas II i III szkół podstawowych „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”. Celem konkursu jest popularyzowanie zdrowego trybu życia przez właściwe odżywianie się, dbanie o higienę i estetykę przygotowywania i spożywania posiłków, kształtowanie umiejętności współdziałania w grupie oraz rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowaniem potraw.
W konkursie wzięły udział dwuosobowe drużyny z klas drugich i trzecich. Zadaniem drugoklasistów było wykonanie zdrowej i kolorowej kanapki, trzecioklasistów – zwierzątka z owoców i warzyw. Wszystkie drużyny, wyposażone w fartuchy, deseczki, nożyki i oczywiście z głowami pełnymi pomysłów, z wielkim zaangażowaniem przystąpiły do pracy. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Szybko na talerzach pojawiły się smakowite kanapki, które kształtami, kolorami i produktami zachęcały do spożycia. Natomiast ze stołów trzecioklasistów spoglądały na wszystkich niesamowite zwierzęta. Aż trudno sobie wyobrazić, co potrafią wyczarować zręczne ręce ze zwykłej gruszki, banana, jabłka, czy też z pora, papryki i ogórka.
Komisja konkursowa w składzie: dyrektor szkoły p. Małgorzata Lubojańska, szefowa lokalu gastronomicznego „Żak” p. Grażyna Szymańska oraz nauczyciela przyrody p. Ludomiła Nawrot miała niezwykle trudne zadanie, bo musiała wybrać najlepsze prace z poszczególnych poziomów klasowych.
Po naradzie przyznano nagrody drużynom:
- z klasy II d, którą reprezentowały Magdalena Nowacka i Karolina Olejniczak oraz z klasy III a – Julii Derze i Jakubowi Banasiakowi.
Zwycięzcy będą reprezentować naszą szkołę na konkursie międzyszkolnym. Już od dzisiaj trzymamy za nich kciuki. Powodzenia!
Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i zdrową przekąskę – jabłko. Nad organizacją i przebiegiem konkursu czuwały koordynatorki p. Krystyna Herbik i p. Arleta Doktór.