Uczniowie klas I- III w miesiącach od stycznia do kwietnia brali udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym „5 porcji warzyw, owoców i soków”. Celem programu było kształtowanie u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych, zapoznanie z podstawowymi pojęciami zdrowego odżywiania (m.in.: witaminy, makroelementy, mikroelementy, warzywa, owoce, porcja warzyw, owoców lub soku), uświadomienie uczniom korzyści, jakie płyną ze spożywania pięć razy dziennie porcji witamin, błonnika i składników mineralnych. Uczniowie na zajęciach rozpoznawali, nazywali owoce, warzywa w których znajdują się naturalne witaminy.

 

Poznawali także pochodzenie roślin – wskazując kontynenty. Potrafili określić, które części warzyw lub owoców są jadalne.

Uczniowie uświadomili sobie, iż spożywanie 5 porcji dziennie wpływa pozytywnie na ich rozwój i zdrowie. Uzupełniającym-kończącym realizację programu był dzień 23 kwietnia, nazwany „Dniem warzyw, owoców i soków”. W tym dniu każda klasa przygotowała kosz warzyw i owoców. Dzieci popisywały się również swoimi zdolnościami poetyckimi i plastycznymi poprzez wykonywanie plakatów o tej tematyce.

Uczniowie wykonywali techniką dowolną prace plastyczne, zapisywali odpowiednie hasła, rymowanki, wierszyki, które zachęcają do zdrowego odżywiania. Niektóre prace zawierały przepisy kulinarne „pełne witamin”. Finałem tego dnia było kulturalne spożywanie przez wszystkie dzieci „witaminowej bomby”!

Patronat honorowy nad programem objęli: Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Wojewódzkie Kuratoria Oświaty.