Od wielu lat promujemy w naszej szkole zasady zdrowego stylu życia, a od listopada 2011r. należymy do Wielkopolskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. W roku szkolnym 2012/2013 pracujemy wokół bezpieczeństwa i zdrowia, dlatego dużą uwagę przywiązujemy do tego, aby dzieci spożywały w szkole drugie śniadanie. Uczniowie korzystają z ciepłego napoju, uczestniczą w programie „Mleko dla szkół”, piją mleko białe i czekoladowe oraz jogurty. Dodatkowo dzieci z klas I-III spożywają owoce i warzywa w ramach programu „Owoce w szkole”. 8 listopada odbyła się ogólnopolska akcja „Śniadanie daje moc”. W tym dniu uczniowie przygotowali kolorowe kanapki, na stołach pojawiły się też owoce, warzywa i soki. Wspólnie przygotowane śniadanie smakowało wyśmienicie. Każde dziecko wie, jak ważną rolę odgrywa w diecie śniadanie, również drugie śniadanie spożywane w szkole.
Rada dla rodziców
Co do śniadaniówki?
Warzywa i owoce- zimą także suszone, jest to źródło witamin, składników mineralnych, błonnika regulującego pracę jelit.
Produkty mleczne - budynie, jogurty, maślanki, kefiry są dobrym źródłem wapnia i białka potrzebnego dzieciom do wzrostu.
Sery i serki - kawałek ulubionego żółtego sera w plecaku czy serek wiejski zabiją głód i dostarczą białka.
Orzechy i pestki zawierają korzystne tłuszcze.
Zdrowe słodycze - ciemna czekolada, sezamki, chałwa, batony z dużą ilością orzechów, ciastka owsiane. Chleb z pełnego ziarna na prawdziwym zakwasie ma niemal o połowę więcej żelaza, witaminy E, wapnia i potasu niż jasny chleb. Od kajzerki lepsza jest grahamka, ponieważ ma więcej błonnika i składników mineralnych. Coraz bardziej popularne są tzw. wrapy, dzieci je bardzo lubią, z powodzeniem zastępują nudną kanapkę. Warto wybierać te pełnoziarniste.
Co włożyć do kanapki? - przede wszystkim coś, co dostarczy pełnowartościowego białka: wędlinę (najlepiej drobiową, plasterek pieczeni z obiadu lub kurczaka z grilla), ser, jajka, pastę rybną, bób, pastę z fasoli.